1997 compleet…..

Dat ik een groot liefhebber van de 24 uur van Le Mans ben zal al wel bekend zijn. De laatste jaren is het een traditie om de race ook echt te bezoeken. Dat is natuurlijk dan ook een keer voor het eerst geweest. In 1997 wel te verstaan.

Een belangrijk thema in mijn verzameling is sinds enige jaren dan ook “Le Mans 1997” waarbij het streven is om het volledige startveld van 48 auto’s in schaal 1:43 compleet te krijgen. Nog 9 te gaan!

Twee bijzondere deelnemers dat jaar waren de Ferrari 333 SP’s. Na een afwezigheid van ruim 20 jaar weer een eerste prototype van Ferrari. Of eigenlijk, voor Ferrari. De auto’s werden namelijk gebouwd bij Dallara.

In 1997 werden de twee auto’s met wisselend succes ingezet op Le Mans. De nummer vier viel al vroegtijdig uit omdat de brandstof op was……

De nummer 3 wist het na 24 te schoppen tot de 6e plek (3e LMP) en is daarmee de hoogst gefinishte 333SP op Le Mans.

Saillant detail is wel dat de eigenaar van de auto, meneer Giampierro Moretti, er op stond zijn auto eigenhandig te finishen. Heel verstandig was dat niet. Moretti was zo moe dat hij de auto in de laatste ronde 6 keer naast de baan heeft gezet om, gelukkig voor hem, uiteindelijk toch de streep te halen.