Chenard et Walcker Le Mans winnaar 1923

Modelauto Chenard et Walker 1923 LM

Als je werk voort komt uit je hobby hangt er aan zo’n hobby natuurlijk ook een verzameling. In deze rubriek zal ik de bijzondere modellen uit mijn collectie de revue laten passeren.

Een verzameling is nooit compleet. Als verzamelaar van de winnaars van de 24 uur van Le Mans weet je dat je altijd maar even compleet kunt zijn, in Juni is er immers weer een nieuwe winnaar!

Wat echter nooit veranderd is het begin. Er kan er maar één de eerste zijn en in het geval van de 24 uur van Le Mans was dat in 1923 de Chenard & Walcker “sport”. De heren Lagache en Leonard wisten hiermee op 26 en 27 mei een afstand van 2.209 kilometer af te leggen en daarmee de concurrentie voor te blijven.

Modelauto Chenard et Walker 1923
Modelauto Chenard et Walker 1923

Het model in mijn collectie is van Pinko, destijds het eerste model dat speciaal in opdracht van het Franse Dan-Toys is gebouwd. Een exacte opgave van het aantal gemaakte exemplaren kom ik niet tegen maar veel meer dan 500 zullen het er niet zijn. Een exclusief beginpunt van een nimmer eindigende verzameling.